Onze podulaire aanpak

About us / Onze podulaire aanpak

Wat is een podulaire organisatie?

ACA IT-Solutions is een podulaire organisatie geworden in 2015. Dit betekent dat onze business units (genaamd pods) nu functioneren als autonome bedrijven binnen een overkoepelende organisatie (ACA IT-Solutions). We streven naar de optimalisatie van alle individuele pods, maar hun ontwikkeling moet wel bijdragen aan de groei van het bedrijf als geheel. Elke pod mag zijn eigen doelen stellen, zolang ze maar passen binnen de ambitie van de hele organisatie. Onze kernwaarden en de autonomie binnen zekere grenzen zijn hetgeen ons echt verbonden houdt. Bekijk onze pods eens in detail!

ACA IT-Solutions Podular Approach

 

Pods? Wat zijn dat?

Pods zijn autonome business units van verschillende groottes die de mogelijkheid hebben om onafhankelijk van andere pods te functioneren. Ze hebben de autonomie om hun eigen beslissingen te maken en ze kunnen hun eigen producten en services aanbieden aan de klanten. De pods moeten er gewoon voor zorgen dat hun belangen niet in conflict zijn met de belangen van de andere pods en de organisatie als geheel. Een podulaire structuur is interessant voor de pods, omdat ze zich verder kunnen specialiseren in hun eigen vakgebied en alleen bezig moeten zijn met hun belangrijkste competenties.

Een speciale interne pod is de SO (Support Organization) die precies doet wat hun naam zegt. Ze ondersteunen de pods door een basis voor algemene kennis over HR, finance, marketing, sales, … aan te bieden. Het doel van de SO is om het leven voor de pods gemakkelijker te maken, zodat ze kunnen focussen op hun kerntaken. Daarom is het ook normaal dat een nieuwe pod meer ondersteuning krijgt dan een pod die meer ervaring heeft met de functionering als autonome business unit.

Waarom hebben we voor een podulaire aanpak gekozen?

In 2015, heeft ACA IT-Solutions besloten om te evolueren naar een podulaire organisatie. Door onze enorme groei in ongeveer 5 jaar tijd, hadden we een nieuwe bedrijfsstructuur nodig om onze Agile en Lean praktijken en onze zelfsturende teams te ondersteunen. De podulaire organisatie van Dave Gray paste perfect bij onze noden. Het gaf ons de mogelijkheid om het welzijn van zowel de gehele organisatie als de individuele pods in gedachte te houden.

De voordelen van pods

De structuur van een podulaire organisatie heeft vele voordelen voor ACA IT-Solutions. Maar wat betekent het voor jou?

Gespecialiseerde expertise

Aangezien al onze pods zich toegespitst hebben op een specifiek IT-domein, zijn onze mensen experts in hun vakgebied en kunnen we onze klanten helpen met diepgaande kennis.

Hoogkwalitatieve oplossingen

Pods die voor en met elkaar werken, zullen zorgen voor software oplossingen met een hogere kwaliteit en toegevoegde waarde voor jou.

Flexibiliteit

Een podulaire organisatie laat toe dat zijn pods flexibel en snel met hun werk zijn: geen vertraging meer door beslissingen van hogerhand.

Innovatie

De podulaire structuur geeft pods de mogelijkheid om te focussen op en te innoveren binnen hun kernactiviteiten.

Meer autonomie

Pods kunnen autonome beslissingen maken over hun vakgebied, maar zijn verbonden door de cultuur en waarden van ACA IT-Solutions.

Onze volgende stap: Holacracy

Op dit moment zijn we binnen ACA IT-Solutions de Holacracy mogelijkheid aan het onderzoeken. Dit model focust op de specifieke rollen en verantwoordelijkheden van medewerkers om een organisatie te structureren. We zijn al gestart met de eerste tests rond Holacracy en zullen in de nabije toekomst beslissen of dit innovatieve model de toekomst van onze organisatie zal vormen.