De top 10 strategische technologische trends voor 2020

News & Events / Event detail

18 december 2019 by Annigje Nolmans ACAHet Gartner rapport van de Top 10 Strategische Technologische Trends voor 2020 is er! Hyperautomatisering, blockchain, AI, gedistribueerde cloud en autonome apparaten blijken de hoofdspelers te zijn die in 2020 de markt openbreken en nieuwe kansen creëren.

Hyperautomatisering combineert verschillende technologieën zoals Robotachtige Procesautomatisering (RPA), AI, machine learning en meer, om processen verregaand te automatiseren en te stroomlijnen. Het doel is om de menselijke betrokkenheid in besluitvorming te verminderen en om op termijn mensen volledig te vervangen. AI-gedreven beslissingsnemers kunnen met veel meer factoren rekening houden dan een mens.  Hyperautomatisering opent daarom een volledig nieuwe wereld van ‘smart opportunities’ en slimme kostenverlaging.

Blockchaintechnologie is niets nieuw. Waarom wordt het dan in de technologische trends voor 2020 opgenomen? Blockchains ontgroeien eindelijk het proof-of-concept stadium, maar ze worden nog niet op grote schaal geïmplementeerd in bedrijfsoplossingen. In de komende jaren zullen IoT en AI integreren met blockchaintechnologie, waardoor machines nauw en veilig kunnen samenwerken. Vanaf 2020 zullen grootschalige blockchainprojecten in de startblokken staan. Niet zeker of jij ook voordeel kan halen uit deze technologie? Wij bieden enkele workshops om je te helpen blockchains te begrijpen en het potentieel voor je bedrijf te ontdekken.

De top 10 strategische technologische trends voor 2020

Ook cloudcomputing is niets nieuw. Voor 2020 zal er een verschuiving zijn van de lokale private cloud en gecentraliseerde public cloud naar de gedistribueerde public cloud. Dit betekent een overgang van de distributie van de public clouddiensten naar locaties buiten de cloudprovider en de fysieke datacentra. Gedistribueerde cloud heeft enkele voordelen, zoals trage reactietijden en een oplossing voor de complexe regelgevingen inzake opslag en verwerking van data.

Autonome apparaten (voertuigen, robots, …) zullen de kracht van AI benutten en ingezet worden buiten gecontroleerde omgevingen en in open en publieke plaatsen. Omdat AI het menselijk brein nog niet kan vervangen, zullen deze autonome apparaten nog steeds het meest efficiënt werken in nauw afgebakende omgevingen.

De top 10 strategische technologische trends voor 2020

Het is geen verrassing dat AI een trend is voor 2020. Veel van de hierboven beschreven trends maken sterk gebruik van de kracht van AI. Op zichzelf is AI niet enkel een technologie, maar eerder een stapel van bouwblokken die herschikt kunnen worden om vernieuwing te versterken op andere vlakken en technologieën. Niet overtuigd over de kracht van onze robot overlords? Lees hier hoe wij met bijna 75% de inventariskosten van een van onze klanten wisten te verminderen.

Wat vind jij over de aankomende trends in technologie? Waar zie jij kansen, sterktes en zwaktes?

Je kan het volledige rapport van Gartner hier lezen.